Gadgets
June 18, 2015 posted by Jippie

Wat is een NAS-server en welke moet je hebben?

Wat is een NAS-server en welke moet je hebben?

Veel mensen hebben tegenwoordig een NAS-server (Network Attached Storage) in huis. Ongetwijfeld heb je ervan gehoord en weet je zo ongeveer wat je er aan hebt. Hierbij leggen wij uit wat je er nou mee kan en welke NAS het meest geschikt is voor jou situatie.

NetGear 31200

Een NAS-server is eigenlijk niets anders dan een doosje met 1 of meer harde schijven erin met een netwerkaansluiting. De bestanden worden centraal opgeslagen en zijn beschikbaar voor alle gebruikers van het thuisnetwerk. Het voordeel hiervan is dat je bestanden vanaf meerdere apparaten in het netwerk bereikbaar zijn en gestreamt kunnen worden. Dit houdt in dat je films of je muziekcollectie kan afspelen via de NAS-server en deze bekijken op je televisie in de woonkamer of slaapkamer of beluisteren via je Hifi-installatie. Voorwaarde hierbij is wel dat je een SmartTV of Hifi-installatie hebt die het DLNA-protocol ondersteund. DLNA is een universeel protocol om bestanden te delen tussen media-apparaten.

De NAS is een eigenlijk een mini-server die  naast het opslaan en streamen van films en muziek ook gebruikt kan worden voor het maken van back-ups van je computerbestanden en familiefoto’s. Het is daarbij aan te raden om voor een NAS-apparaat te kiezen dat geschikt is voor meerdere schijven (2, 4 of 6 schijven). Je kunt dan de RAID-1 configuratie inschakelen. Hierbij wordt elke schijf continu gespiegeld met een andere. Mocht dan één schijf stuk gaan dan ben je er zeker van dat bestanden dan nog van de andere schijf gehaald kunnen worden. Nadeel hiervan is wel dat als je twee harde schijven van 2TB koopt dan hou je ook maar 2TB aan opslagcapaciteit over.

Downloaden

Het is met de meeste NAS-apparaten mogelijk om via ruilnetwerken en torrents films en televisieseries te downloaden. Voordeel is dat het apparaat het werk doet en je je eigen pc gewoon uit kan zetten. Let wel: sinds april 2014 is het downloaden uit illegale bron officieel verboden door het Europese Hof.

IP-camera’s

Het is tegenwoordig steeds makkelijker en goedkoper om je huis te bewaken met (draadloze) IP-camera’s. Sommige van deze camera’s hebben een SD-kaartslot om beelden op te slaan. Veel handiger is het om de beelden op een NAS-server op te slaan. Die biedt veel meer opslagcapaciteit maar behalve dat biedt het ook de mogelijkheid om de beelden van waar ook ter wereld te bekijken.

Qnap HS-251

Waar moet je op letten bij de aankoop?

* Belangrijk is te bedenken of het apparaat naar 1 of naar meerdere apparaten tegelijk moet streamen. Bij 1 apparaat heb je voldoende aan een NAS-server met een singlecore-processor en 512MB RAM. Bij meerdere gelijktijdige gebruikers is het verstandig om voor een apparaat te gaan met een dual/quad core-processor en 1GB RAM of meer beschikt.

* De hoeveelheid benodigde opslagcapaciteit. Ben je van plan om grote hoeveelheden films, tv-series en muziekbestanden op te slaan dan is waarschijnlijk een apparaat met 2 harde schijf posities niet voldoende. In dat geval kan je beter voor een 4-bay of zelfs 6-bay server gaan.

* De plaatsing van de NAS-server. De meeste apparaten maken wel wat zoemend lawaai. Dit kan zowel van de ventilator komen als van de harde schijf. Het is dan in elk geval niet handig om deze dan in de buurt van de televisie te zetten. De meterkast is een vaak gekozen plek. Nadeel hiervan is echter dat dit vaak een stoffige en warme ruimte en helaas is stof nog altijd een van de grootste vijanden van electronische apparatuur.

Als laatste en niet te onderschatten punt wil ik nog de software noemen. Voor doorsnee thuisgebruik is het belangrijk dat het NAS-apparaat eenvoudig is te bedienen. Goede software speelt daarbij een belangrijke rol. Behalve dat zijn er bij de diverse apparaten vaak ook nog externe apps te downloaden die het gebruik kunnen vereenvoudigen. Mocht je i-Tunes gebruiken voor je muziekcollectie dan is het belangrijk dat dit ook ondersteund wordt door het NAS-apparaat.

Tot slot

Als goede kwaliteit, eenvoudige bediening en uitgebreide mogelijkheden belangrijk zijn dan zijn de merken Synology, Qnap, Asustore, Western Digital en Netgear het overwegen waard. De apparaten worden niet standaard uitgerust met harde schijven dus houdt er rekening mee dat daar nog een goeie 100 Euro per harde schijf (2TB) bij komt!
qnap-ts-269l-ts-269l-4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *