Gadgets
March 9, 2015 posted by Jape

Trage wifi? Geef niet meteen je provider de schuld

Trage wifi? Geef niet meteen je provider de schuld

Haperende filmpjes, lange laadtijden en lage downloadsnelheden, terwijl je internetprovider je een supersnelle verbinding had beloofd. Het blijkt dat je vaak zelf, samen met de buren, verantwoordelijk bent voor trage wifi. Ons wifi-netwerk kan simpelweg de snelle opkomst van draadloze apparaten niet aan.

Dat blijkt uit onderzoek van het Agentschap Telecom, de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor het draadloze verkeer in Nederland. Het agentschap liet op 180 plaatsen in Nederland de snelheid van het draadloze internet meten. En die viel nogal tegen.

Er zijn gewoon teveel draadloze apparaten die moeten vechten voor een plekje. Het aantal draadloze apparaten is de afgelopen jaren ontzettend snel toegenomen.  Smartphone, laptop, tablet, smart TV: een beetje huishouden met meer dan 2 mensen heeft tegenwoordig al gauw 10 apparaten met wifi, die allemaal met dezelfde router moeten communiceren. Dat leidt tot digitale verstopping en dus trage wifi, blijkt uit het onderzoek. Zeg maar een digitale file op de draadloze snelweg. Bovendien concurreert jouw draadloze router met die van de buren om het beste signaal en storen ze elkaar. Ironisch is volgens de onderzoekers, dat storingen worden verergerd door protocollen die ze zouden moeten voorkomen. Maar 20 procent van de pakketten die via een draadloze verbinding worden verzonden, bestaat namelijk maar uit echt dataverkeer. De rest is ‘protocollen’, bijvoorbeeld protocollen om storingen te voorkomen. Maar deze ‘overhead’ zorgt er juist voor dat de verbinding nu verstopt dreigt te raken.

Daar komt nog bij, dat bijna alle routers gebruik maken van dezelfde band, namelijk de 2,4 gigahertzband. Voor zenden op deze band is geen licentie nodig, waardoor iedereen er gebruik van mag maken. Juist daarom wordt die natuurlijk zoveel gebruikt. Ook magnetrons maken van deze frequentie gebruik, waardoor het rond etenstijd, als het toch al druk is, nog drukker wordt in de ether. De band is destijds vrij gehouden omdat ze verwachtten dat magnetrons voor teveel storing zouden veroorzaken)  Een simpele oplossing is volgens het agentschap de 5 gigahertzband. Die is ook licentievrij, maar wordt bijna niet gebruikt. Deze band heeft veel meer capaciteit, waardoor de kans op verstopping veel minder groot is. Het signaal reikt alleen minder ver en kan minder makkelijk ‘de hoek om’. Dit heeft voor- en nadelen: jij hebt er minder last van als je buurman via Netflix afleveringen van House of Cards aan het kijken is, maar de kans is groter dat het signaal niet tot in alle hoeken van je huis komt, zonder signaalversterkers te plaatsen. Bovendien kunnen nog lang niet alle mobiele apparaten met het 5 gigahertzsignaal overweg. Als je dus een nieuwe router koopt, is het handig om eentje te kiezen die zowel op 2,4 als op 5 GHz kan werken.

Wat kun je nu al doen tegen trage wifi:

  • Zet je router op een centrale plek in huis. Dus niet in de meterkast, maar bijvoorbeeld in de woonkamer.
  • Zet hem niet op de grond, maar bij voorkeur ongeveer een meter hoog.
  • Sluit vaker ramen en deuren. Daardoor is de storing van andere signalen in de buurt minder.
  • Kies een ander kanaal. Net als een radio heeft een wifi router meerdere kanalen. Standaard staat deze ingesteld op ‘default’. Het agentschap kwam erachter dat de kanalen 1, 6 en 11 het meeste worden gebruikt en 13 bijna niet. Wie dus voor kanaal 13 kiest, heeft het rijk bijna alleen. Het programmaatje inSSIDer helpt je uit te vinden welk kanaal je router gebruikt en welke je buurman, zodat je een andere kunt kiezen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *