Games
February 19, 2015 posted by Jeroen Luigies

Speeltip: retro spelletjes

Speeltip: retro spelletjes

Vorige week hadden we het in het kader van de nostalgie al even over vintage spelletjes. Dat ik mijn oude Gameboy terug vond is toeval, maar het feit dat er tegenwoordig een speciale winkel gewijd is aan tweedehands vintage games en spelcomputers (maar ook o.a. muziek en speelgoed), is volgens mij wel degelijk een deel van een hype. De hype rond alles wat ‘vintage’, ‘retro’ of gewoon nostalgisch is.

De hipsters met zelfgebreide truien, ouderwetse fietsen en jaren 80-brillen zijn niet uit het straatbeeld weg te slaan. Zelfs de muziek doet eraan mee, want wie de radio aanzet, kan zich maar zo terug in de jaren 70 wanen. Het klink als disco, maar is toch echt in 2014 gemaakt.

Computerspelletjes, althans de serieuze variant, worden tegenwoordig steeds ingewikkelder.  Het kost behoorlijk wat tijd en moeite om de basisbeginselen van een spel onder de knie te krijgen en voor het zover is, is het volgende spel alweer uit. Even snel een spelletje spelen is er tegenwoordig haast niet meer bij. Niet op de PC of console tenminste. Voor de smartphone of tablet zijn er natuurlijk genoeg varianten. Maar hoewel de meeste mensen zich nog een tijdperk kunnen herinneren dat er nog helemaal geen mobiele telefoons bestonden, slaat ook daar de retro hype al toe. Als je eens wat anders wilt spelen dan Floppy Bird of de zoveelste versie van Candy Crush, en je bent ouder dan 15 – anders snap je de lol waarschijnlijk niet -, kun je bijvoorbeeld Snake downloaden op je telefoon. Het spelletje zorgt er zelfs voor dat het lijkt of je het echt op een oude Nokia of Motorola aan het spelen bent. Wat wil de echte nostalgienerd nog meer? Alleen de Pocketline Swing ontbreekt nog. FYI: ik speelde het tijdens mijn middelbare schooltijd trouwens op een rekenmachine. En wie dat ding heeft bewaard, kan er tegenwoordig ook een heel arsenaal aan spelletjes op spelen.

In de jaren 90, het decennium dat de videogames volwassen werden, was een van de meest populaire spelletjes natuurlijk Commander Keen. En je raadt het al: ook die is tegenwoordig in de vorm van een app op 21ste eeuwse media te spelen. Bijvoorbeeld hier. Maar ook op de ‘ouderwetse’ pc of laptop kun je dit soort spelletjes gewoon spelen. Daarvoor heb je, als je tenminste een recente versie van Windows hebt, wel een emulator als Dosbox nodig, een programmaatje dat die oude spelletjes geschikt maakt voor Windows. Iedereen kan dus nu zonder de oude Atari of Commodore van zolder te halen, de innerlijke nerd in zichzelf loslaten. Veel speelplezier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *