Musthaves
March 12, 2015 posted by Jape

Horloges – wat je moet weten voor je ze koopt

Horloges – wat je moet weten voor je ze koopt

Horloges zijn mooi, praktisch en ook in de tijd dat we op onze smartphone ook best zien hoe laat het is, nog steeds een onmisbaar mode-accessoire voor mannen. Maar ze zijn er in alle soorten en maten. Waar moet je op letten bij het kopen van een horloge?

Eerder schreven we al eens over horloges. Ze zijn hèt accessoire voor mannen. Maar waar moet je nou op letten als je een horloge koopt? Een paar tips.

  • Horloges worden, als het goed is, lange tijd gedragen. Langer dan, bijvoorbeeld, de kleding die je aan hebt wanneer je ze koopt. Kies daarom een horloge dat je prima kunt dragen als je midden twintig bent, maar dat ook nog kan als je de vijftig nadert. Robert Langdon (uit The Da Vinci Code en Angels  & Demons) komt weg met een Mickey Mousehorloge, maar die bestaat niet echt. In de echte wereld doen we dat, als we ooit nog serieus genomen willen worden, niet. Ook in de horlogemarkt zijn er modegrillen, maar niet voor niets zijn de meeste uurwerken de afgelopen tig jaar weinig veranderd. Een beetje horloge is tijdloos.
  • Prijs = kwaliteit. Wantrouw de prijs altijd. Laat je adviseren, maar als je je oog hebt laten vallen op een horloge van pakweg € 500,- dat er prachtig uitziet, negeer hem dan niet bij voorbaat ten koste van eentje van €1.000,- Duurder hoeft niet altijd beter te zijn.
  • Bandje: leer of staal. Goud is voor criminelen en patsers (die dus niet worden vertrouwd), rubber is voor kinderen en canvas wordt snel vies. Leer is gedistingeerd, staal is mannelijk en robuust. Een klassiek horloge heeft altijd een leren band. Doet het dus goed bij professoren en bij je schoonouders, maar pas op met de kleur. Een zwart bandje hoort bij een zwarte riem en zwarte schoenen, bruin bij bruin. Wie dus voor leer kiest, heeft 2 horloges nodig. Of 2 verwisselbare bandjes. Roestvrij staal kan altijd maar wordt door sommigen wel als minder chic gezien.
  • Wijzerplaat: sober. Een motiefje mag wel, maar niet te overdadig. De meeste wijzerplaten zijn monochroom (dat betekent dat ze in één kleur naast de basiskleur zwart of wit zijn uitgevoerd).
  • Afmetingen; voor de kast geldt: hoe dunner hoe beter. 8 millimeter is al dik zat. Dikker zit je ook alleen maar in de weg. Een beetje Rolex heeft daarbij een doorsnede van 39 millimeter. Het horloge op de foto is 42 mm. Tegenwoordig zijn horloges groter dan vroeger, maar alles boven de 45 millimeter is ordinair en overdreven. Ook voor horloges geldt dat opvallend groot al gauw de vraag oproept of je niet de afmetingen van iets anders probeert te compenseren.

Maar bovenal: kies iets dat bij je smaak past. Horloges draag je, in tegenstelling tot kleding, vaak tientallen jaren. Het model dat je kiest moet dus niet gaan vervelen, maar je moet ook niet na een jaar spijt krijgen van het schreeuwerige klokje dat je hebt gekocht.
Nog meer tips vind je hier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *