Fiets
January 29, 2016 posted by Jippie

Drager van fietshelm neemt meer risico’s

Drager van fietshelm neemt meer risico’s

Je ziet tegenwoordig veel vaker fietsers die een fietshelm dragen in het verkeer. Dit is een uitvloeisel van de al jaren toenemende behoefte aan meer veiligheid onder de Nederlandse bevolking.

Echter, er is uit psychologisch onderzoek van de Universiteit van Bath gebleken dat helmdragers op de fiets méér risico nemen dan fietsers die geen fietshelm dragen. Daarmee zou het veiligheidseffect dat de helm biedt weer teniet worden gedaan.

Hoewel fietsen met een helm eigenlijk 20% veiliger is dan fietsen zonder helm, kan het gedrag van helmdragers zorgen voor juist meer ongelukken. Helmdragers nemen meer risico en zijn meer op zoek naar sensatie dan mensen zonder helm. Onderzoekers lieten 80 fietsers een virtuele ballon zo groot mogelijk opblazen in hun experiment. Hen werd verteld dat hun ogen gevolgd werden met een zogeheten eyetrackingsysteem, dat op hun hoofd werd bevestigd. Bij een deel van de proefpersonen was het systeem bevestigd op een helm, terwijl het systeem bij de rest op een gewone pet bevestigd was.

Datdus - fietshelm kidsOndertussen werd het verschil in ballongrootte gemeten. Helmdragers bliezen de ballon wel 30% groter op dan de proefpersonen die een pet droegen. Onbewust namen de helmdragers dus veel meer risico. Een verklaring voor dit resultaat ligt volgens de onderzoekers in het fenomeen van ‘social priming’. Dit houdt in dat mensen onbewust keuzes maken op basis van woorden, symbolen of voorwerpen die ze eerder hebben gezien. In dit geval kiezen mensen dus voor risicovoller gedrag nadat ze een veiligheidsvoorwerp als een helm hebben gezien.

Eigenlijk is dit onderzoek niet heel verrassend. Ook bij skiërs zie je dat helmdragers meer risico nemen. Een ander voorbeeld waarbij uit onderzoek is gebleken dat het veiligheidsbevorderende attribuut juist een averechts effect heeft op de veiligheid is de winterband. Bestuurders die in de wintermaanden op winterbanden rijden blijken meer brokken te maken.

Je  kan je dus afvragen wat precies het nut is van veiligheidsmateriaal als dit vervolgens zorgt voor meer risicogedrag.

Fotocredits: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *