Wist je dat?
February 8, 2016 posted by Jippie

De 10 grootste steden in de wereld

De 10 grootste steden in de wereld

Grote steden in de wereld worden groter en groter. De een sneller dan de ander maar een feit is dat de verstedelijking in de wereld in rap tempo toeneemt. Het is dan ook interessant om te zien wat de grootste steden ter wereld zijn.

Het onderstaande overzicht is gebaseerd op de inwonersaantallen. Hierbij wordt uitgegaan van het stedelijke gebied. Dit betekent dus dat ook randgemeenten worden meegeteld. “Demographia” heeft voor ons geteld.

10. Mexico City – Mexico – 20.032.000 inwoners

Datdus - 10 grootste steden ter wereld

Mexico Stad ligt in het centrale deel van Mexico. Het ligt op een hoogte van 2.240 meter en bevindt zich dan ook nog eens in een dal. Dit zorgt ervoor dat de stad te stad te maken heeft met structurele luchtvervuiling. De smog blijft hangen boven de stad. Er wordt beweerd dat één dag lucht inademen in Mexico City gelijk staat aan het roken van een pakje sigaretten per dag.

 

9. Sao Paulo – Brazilië – 20.160.000 inwoners

Datdus - 10 grootste steden ter wereld

Sao Paulo is in de 16e eeuw ontstaan als centrum van koffiehandel. De daarna opgekomen industriële ontwikkeling heeft er voor gezord dat het is inmiddels gegroeid tot de grootste stad van Zuid-Amerika. De wereldstad kan vandaag de dag ook gezien worden als het economische en culturele centrum van Brazilië.

 

8. New York – USA – 20.673.000 inwoners

Datdus - 10 grootste steden ter wereld

New York is de grootste stad van de Verenigde Staten en is in 1625 onder de naam Nieuw Amsterdam gesticht door de Nederlanders. Het grootste deel van de stad is gebouwd aan de monding van de Hudson River op de eilanden Manhattan, Staten Island en Long Island.

 

7. Manilla – Filipijnen – 21.245.000 inwoners

Datdus - 10 grootste steden ter wereld

Manilla is sinds 1975 de hoofdstad van de Filipijnen. Manilla en de omringende steden werden samengevoegd tot een aparte regio, Metro Manila. De gedachte hierachter was dat de snelle groei van de regio zo beter beheerst kon worden. Zoals zoveel grote steden heeft ook Manilla te kampen met overbevolking, vervuiling, misdaad en enorme verkeersproblemen.

 

6. Shanghai- China – 21.800.000 inwoners

Datdus - 10 grootste steden ter wereld

Shanghai is ooit eens ontstaan als vissersdorpje. Vervolgens is de stad enorm gegroeid en beschikt het sinds 2004 over de grootste haven ter wereld. Shanghai ligt aan de Oost-Chinese Zee en wordt door de rivier Huangpu in tweeën gesplitst. De omvang van de bevolking van Shanghai is inmiddels groter dan die van het gehele nabij gelegen land Taiwan.

 

5. Delhi – India – 22.826.000 inwoners

Delhi

De gemeente Delhi is een agglomeratie van 9 districten waaronder ook New Delhi valt. Delhi is een van de grootste economieën van India. Het is een belangrijk nationaal en internationaal verkeersknooppunt met spoorwegen, snelwegen, busterminals en 2 vliegvelden. Sinds 2002 wordt er ook gewerkt aan een metronetwerk.

 

4. Seoul – Zuid-Korea – 22.868.000 inwoners

Planetfem - 10 grootste steden ter wereld

Seoul was tot 1945 de hoofdstad van heel Korea. Tijdens de Koreaanse oorlog (1950-1953) werd de stad bijna geheel verwoest. Door de toevlucht van vluchtelingen uit het noorden was de populatie aan het eind van die oorlog gegroeid tot zo’n 2,5 miljoen inwoners.  Vandaag de dag is het een van de dichtsbevolkte steden ter wereld. Bijna de helft van alle Zuid-Koreanen woont in Seoul.

 

3. Karachi – Pakistan – 23.300.000 inwoners

Planetfem - 10 grootste steden ter wereld

Karachi is de grootste stad van Pakistan. Het is het financiële en commerciële hart van het land. De bevolkingsgroei is explosief te noemen. In 1998 telde de stad nog 9,3 miljoen inwoners naar ruim 23 miljoen nu. Meer dan 50% van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

 

2. Jakarta – Indonesië – 26.746.000 inwoners

Planetfem - 10 grootste steden ter wereld

Jakarta staat bekend als de grootste metropool van Zuidoost Azië. Het is het politieke, economische en culturele centrum van Indonesië. De stad ligt aan de Noordwest kust van het eiland Java. In het koloniale tijdperk heette de stad Batavia. De bevolking neemt elk jaar met zo’n 5% toe, deels door mensen die van het platteland naar de stad trekken en deels door het hoge geboortecijfer.

 

1. Tokyo – Japan – 37.200.000 inwoners

Planetfem - 10 grootste steden ter wereld

De agglomeratie van Tokio is de grootste en meest dichtbevolkte van de wereld. Samen met New York en Londen is het de belangrijkste wereldstad. De beurs van Tokio is de op een na grootste effectenbeurs ter wereld en de hoofdstedelijke economie is groter dan waar dan ook. Hoewel de stad nog ruimschoots de meeste inwoners heeft is de bevolking wel licht afgenomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *