accessoires
November 26, 2014 posted by Dat Dus

Connected Cars: auto’s verbonden met internet

Connected Cars: auto’s verbonden met internet

Over pakweg vijf jaar zullen alle auto’s verbonden zijn met internet via een modem of blackbox: Connected Cars. Hierdoor komt er enorm veel informatie vrij over de auto en over het verkeer. Informatie die voor verschillende doeleinden kan worden ingezet.

De meest gebruikelijke methode om auto’s online te verbinden, is met een blackbox. Het werkt eigenlijk net als met je mobiele telefoon. In de blackbox zit een simkaart die in verbinding staat met internet en een GPS-antenne waarmee de locatie van de auto bepaald kan worden. De box zelf is voorzien van sensoren en chips die gekoppeld kunnen worden aan sensoren in het voertuig.

Technische staat van de auto
De output van deze verbindingen bestaat uit informatie over bijvoorbeeld de accu, het oliepeil, benzineverbruik, maar ook locatie, snelheid en CO2-uitstoot. Deze worden direct doorgestuurd naar bijvoorbeeld je smartphone of computer, zodat je altijd inzicht hebt in de technische staat van de auto, brandstofverbruik en afgelegde routes. Gegevens die ervoor zorgen dat je niet langs de weg komt te staan vanwege een kapotte accu of te weinig olie. En dat bespaart weer een hoop geld en gedoe.

En dat is niet het enige: je kunt straks ook via je online verbinding luisteren naar podcasts. Dit zijn on demand ‘radioshows’. Die kun je nu ook al onderweg beluisteren via je smartphone, maar dat kan dan straks via internet in de auto.

Dit zijn de voordelen die de nieuwe technologie van Connected Cars opleveren:

  • je brandstofverbruik analyseren en je rijstijl daarop aanpassen;
  • de technische staat van de auto in de gaten houden en op tijd reparaties laten uitvoeren;
  • kilometers van de leaseauto bijhouden;
  • anticiperen op gevaarlijke verkeersknooppunten;
  • files vermijden;
  • on demand ‘radio’ luisteren;
  • duurzamer rijden.

Fotocredits: www.wired.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *