mode
February 11, 2015 posted by Jeroen Luigies

Blazer, colbert, wat is wat?

Blazer, colbert, wat is wat?

Wat draag jij vandaag? Blazer colbert of kostuumjasje? En wat is het verschil? Vandaag duiken we in de geschiedenis van de herenkleding.

De website ‘Ask Andy about clothes’ weet de herkomst van het woord blazer te vertellen:

“Blazer History

In 1837 the Commander of the frigate H. M. S. Blazer was told that England’s young queen, Victoria, would soon inspect his ship. He took one look at the unsightly condition of his crew’s dress and decreed that they would get new uniforms. He decided on a short jacket with Brass Royal Navy buttons. There is a disagreement as to the color of those first Blazers. In one account the jackets were striped navy and white, but another reports solid navy serge. In either case, Victoria was so favorably impressed she required all the Queen’s sailors to be in similar uniform.”

Het Engels kent echter geen woord voor wat wij een ‘colbert’ noemen. Het woordenboek Nederlands – Engels vertaalt het ‘Nederlandse’ (het is natuurlijk eigenlijk een Frans woord) colbert met het weinig behulpzame ‘jacket’. Wikipedia definieert een colbert als “een jas, vergelijkbaar met een blazer”. Daar hebben we al net zo weinig aan. Wat is dan een blazer? “Een blazer is een kledingstuk. (no shit, Sherlock, red.) Meestal wordt er een sportief jasje van een lichte stof mee aangeduid”.

Blazer colbert, wat is het verschil? Eerder definieerden we een colbert als een soort midden tussen een kostuumjasje en een blazer in. Een kostuum draag je bij formele gelegenheden. Het is vaak van wat luxer materiaal gemaakt dan een colbert. Een colbert kan met bijpassende broek en stropdas worden gedragen, maar dat hoeft niet per se. Het kan ook casual gedragen worden, zonder stropdas en met een chino of nette spijkerbroek voor minder formele gelegenheden. Het colbert wordt trouwens pas vanaf de jaren 60 en 70, gezien als nette kleding, als het wereldwijde uniform van de burgerij en kantoorslaven. Daarvoor was het vooral minder formeel dan een kostuum of smoking.  Een colbert is meestal van lichte stof, zoals katoen. Een blazer is, volgens Van Dale, een sportjasje. Oorspronkelijk ‘smart casual’ bedoeld, vooral voor vrijetijdsactiviteiten zoals golf of de jacht in het oude Engeland. Een blazer is meestal van dikkere stof gemaakt en wordt traditioneel gedragen met een broek in een andere kleur. Een blazer is bijna altijd donker: zwart, donkerblauw of grijs. Kostuums en colberts heb je tegenwoordig in alle kleuren, ook in hele felle. Maar tussen een donkerkleurig colbert en een blazer zit weinig verschil. Het grootste verschil is van oudsher het aantal knopen: de traditionele blazer heeft een dubbele rij knopen (double breasted), een colber een enkele (single breasted). Maar omdat er tegenwoordig ook single breasted kledingstukken als blazer worden verkocht, is juist dit grootste verschil weggevallen. We begrijpen de verwarring.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *