Mobiel
March 11, 2015 posted by Jape

Bizar dure auto’s

Bizar dure auto’s

Dure auto’s. Wie houdt er niet van? Wie het niet kan betalen, mag er op z’n minst graag af en toe naar kijken en van dromen. Maar wat kost een beetje supercar nou echt?

We zetten een aantal bizar dure autos op een rijtje. Het gaat hier bijna altijd om limited editions, maar wel productieauto’s (dus er moeten er minimaal 2 van gemaakt worden) en ‘road legal’, dus je mag ermee de weg op. Bijna allemaal zijn het cabrio’s, want die zijn nou eenmaal duurder.

  • In 2002 vierde Ferrari het eerste formule-1-kampioenschap in het nieuwe millennium met een speciale auto: Ferrari Enzo, genoemd naar de oprichter van het merk, de meest invloedrijke man van Italië sinds Mussolini, op de paus na. De Enzo kon je alleen kopen als je door Ferrari zelf werd uitgenodigd. De nieuwprijs was €670.000. Aanvankelijk werden er 349 exemplaren gebouwd, maar later besloot Ferrari er nog 50 bij te doen. Om het totaal op 400 te krijgen, werd er speciaal voor de paus, nog eentje gebouwd. Die werd geveild voor meer dan een miljoen euro.
  • Lamborghini staat garant voor opvallende, extravagante auto’s die overal en altijd de show stelen. De Veneno Roadster was de duurste auto van 2014. Prijs? 3.300.000 euro. 3,3 miljoen. Dat is dus de nieuwprijs! En waarschijnlijk zijn ze toch wel snel uitverkocht, want er zijn er, naast het showmodel, maar 9 van gemaakt. Die zul je in Nederland dus niet zo snel op de weg aantreffen. Wel op een vliegdekschip, trouwens.
  • Bekend van Top Gear en destijds bedoeld om te laten zien wat er technisch mogelijk is: De Bugatti Veyron. Die was sinds de lancering in 2005 op alle fronten nummer 1: qua snelheid en accelleratie en uiteraard ook qua prijs. De duurste Veyron, de Grand Sport Vitesse Legend, werd voor 2,13 miljoen verkocht aan een rijke oliesjeik in de Emiraten. Inmiddels zijn bijna alle 450 Veyrons uitverkocht, wat de prijs ongetwijfeld nog zal gaan opdrijven als de eerste eigenaren ze beu worden en willen gaan veilen. Overigens loopt de verkoop van de laatste Veyrons niet meer zo lekker.
  • De Rolls-Royce Phantom EWB (Extended Wheel Base), is met 579.000 euro dit jaar de duurste auto die in Nederland te krijgen is. Niet gek voor een verlengde versie van een auto die in principe al 13 jaar op de markt is.
  • Bijzondere auto’s worden meestal duurder als ze niet meer worden gemaakt. Dat blijkt, want de Ferrari 250 GTO in 1962 op de markt kwam, kostte hij ongeveer 15.000 euro. Aan de prijs voor die tijd, maar als je er een hebt en je hebt er al die tijd goed voor gezorgd, is dat peanuts. 54 jaar later werd er namelijk eentje geveild voor 28,5 miljoen. Daarmee is het de absolute nummer 1 uit het lijstje dure autos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *