Games
February 20, 2015 posted by Jeroen Luigies

Ben jij game verslaafd?

Ben jij game verslaafd?

Ga je vaak langer door met gamen dan de bedoeling was? Laat je je verleiden om te gaan gamen terwijl je eigenlijk iets anders moet doen of wilde stoppen? Dan is de kans groot dat je game verslaafd dreigt te raken.

Meestal lijkt het mee te vallen, maar veel gamers kennen de verschijnselen toch wel: je neemt je voor even een uurtje te gamen, maar opeens is het toch weer laat geworden. Je hebt morgen een drukke dag dus wilt eigenlijk vroeg naar bed, maar je laat je verleiden om toch nog even die ene missie te halen. Of tijdens een lange werkdag kun je je niet concentreren en verheug je je alweer op een avond gamen als je thuis bent. Als ook je sociale leven eronder gaat lijden, bijvoorbeeld als je afspraken met vrienden of familie afzegt omdat je liever thuis blijft om te gamen, ligt een verslaving op de loer.

Games en spelsystemen worden vaak zo ontworpen dat je de dwang voelt om door te gaan. Bijvoorbeeld doordat je zodra je een probleemsituatie in een spel hebt opgelost, meteen weer in de volgende terecht komt, waardoor er geen goed moment is waarop je kunt saven en stoppen. En welke gamer kent niet het ‘one-more-turn-syndroom’? Nog één beurt, quest of level, dan stop ik echt! En bij het online multiplayer spelen wordt het nog erger: doordat je met anderen samen speelt, ontstaat er een groepsdruk om meer een langer te spelen dan je eigenlijk wilt. Je clan of guild verwacht van je dat je je best doet voor hen, dus je kunt niet zomaar stoppen. Ook niet als je vroeg naar bed wilt, omdat je morgen een sollicitatiegesprek hebt. Er zijn levens om minder verwoest.

Steeds meer Nederlanders zijn game verslaafd. Het aantal stijgt snel, maar ook steeds jongere mensen zoeken hulp. Naar schatting ligt het aantal verslaafden veel hoger dan het aantal mensen dat zich meldt. Dat is bij de meeste andere verslavingen, zoals alcohol en drugs, ook het geval. Naar schatting zijn zo’n 12.000 jongeren in Nederland game verslaafd.

Maar ook voor volwassenen, die opgegroeid zijn met games, meer geld hebben en meer zelf hun tijd kunnen indelen, is gameverslaving een steeds groter probleem. Voor volwassenen zijn slaapgebrek en  sociale isolatie (het afzeggen van afspraken en het verwateren van vriendschappen) een groot probleem bij teveel gamen. Wil je weten of jij misschien ook game verslaafd bent? Doe dan hier een test!

Meer informatie vind je op de websites van Jellinek en gameverslaving.nl:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *