Reizen
March 6, 2015 posted by Jape

4 redenen voor een citytrip Berlijn

4 redenen voor een citytrip Berlijn

Het voorjaar komt eraan. Voor veel mensen weer tijd om een korte vakantie, bijvoorbeeld een stedentrip te maken. Wij zeggen: doe eens een citytrip Berlijn.

Duitsland heeft voor veel mensen nog altijd het karakter van een weinig spannend en aantrekkelijk vakantieland, waar alleen saaie, uitgedroogde huismoeders naartoe gaan om in december te kerstshoppen. Dat is onterecht. Met name de hoofdstad Berlijn heeft veel te bieden als toeristische bestemmingen. Dat merk je ook: sinds de val van de Muur is het aantal toeristen – ook uit Nederland – steeds verder toegenomen. 4 redenen om ook eens een citytrip Berlijn te doen:

  1. Berlijn is dichtbij. De hoofdstad van onze oosterburen ligt op 632 km van Utrecht. In ruim 6 uurtjes rij je er naartoe en met een directe treinverbinding vanaf Amsterdam of Utrecht CS doe je het in alle comfort in ongeveer dezelfde tijd. Vliegen kan ook (en is vaak zelfs goedkoper), maar ook dan doe je er, inclusief inchecken etc. ongeveer 6 uur over.
  2. Berlijn is voor een wereldstad (3,5 miljoen inwoners) verrassend goedkoop. Een hotelkamer (in het centrum) heb je al vanaf 30-40 euro en ook dingen als winkelen en uit eten zijn er veel goedkoper dan in vergelijkbare steden. Een weekendje Londen of Parijs kan al gauw 2 keer zo duur zijn als een city trip Berlijn. Wij denken al gauw dat het, omdat de hoofdstad is, vanzelf duurder is dan de rest van het land, maar in Duitsland is dat niet zo. Dat heeft met de geschiedenis van de stad te maken. Berlijn is een oude stad, die nog steeds met de naweeën van de Koude Oorlog te maken heeft, toen hij in tweeën gedeeld was in Oost- en West-Berlijn. De stad wil toeristen, inwoners en bedrijven lokken met lage prijzen. Klagen inwoners en toeristen in Amsterdam, Londen en bijvoorbeeld ook ‘backpackersmekka’ Praag er steen en been over dat de prijzen in de hoofdstad zoveel hoger zijn dan in de rest van het land, in Berlijn is een biertje meestal goedkoper dan in andere populaire steden als Hamburg, München of Keulen.
  3. Over bier gesproken: Berlijn is een uitgaansparadijs. Wie van techno houdt, hoeven we dat al helemaal niet uit te leggen; de clubs Berghain en Tresor zijn het mekka van de internationale techno scene. Maar het uitgaansleven van Berlijn hoort voor iedereen die graag een avondje gaat stappen, bij de grootste en beste van Europa. En het leven gaat er 24 uur per dag door. Ook de U-Bahn (metro), zodat je weer terug in je hotel kunt komen zonder een taxi te hoeven betalen. (zie punt 2) In de winter kan het er bitter koud zijn, maar staan de straten vol met ‘gemutliche’ kraampjes met bier en glühwein. Als de zon schijnt, kun je terecht in 1 van de ontelbare Biergartens. We garanderen: als je daar eenmaal een zonnige middag hebt doorgebracht, wil je nooit meer terug naar het Hollandse ‘terrasje pakken’.
  4. Berlijn is een levend museum. Als je even wilt bijkomen van alle drank en het uitgaan, of je bent met een vriendin of gezin, dan is het niet moeilijk om in Berlijn cultuur te snuiven. De stad ademt letterlijk geschiedenis. Je struikelt over resten van de muur en andere littekens van het niet altijd fraaie, maar zeker boeiende verleden van de Reichshauptstadt. En de laatste dertig jaar is Berlijn een magneet voor kunstenaars en andere vrije geesten, waardoor er zowel op straat als in 1 van de vele musea, genoeg te zien en te doen is.

Nooit meer naar huis! We kunnen nog uren doorgaan. Maar deze redenen alleen zouden genoeg moeten zijn om dit voorjaar een citytrip Berlijn te boeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *